17 June 2007

Salam mulekum!

Iran je tukaj in midva sva smuknila vanj, z nekaj problemi pri vizi in se nekaj vec na meji. Trdili so, da cez njihov mejni prehod se ni sel noben slovenski avto in da mogoce to sploh ni mozno... In smo cakali... Eno uro. Dve uri. Nato so se odlocili, da bodo toliko dobri, da naju spustijo cez s karneto (ja, zakaj sva jo pa nabavila in pustila v Sloveniji 150 evrov?!). In smo sli vsi trije lepo cez s polno glavo birokracije in nasmehom na obrazu, ker tukaj 1 liter bencina stane 1000 rialov, kar je okoli 10 centov. :) V Turciji sva zapravila mnogo prevec, kot nama dopusca budget, a kaj ko je skoraj vse pobrala katrca in le malo midva. Tukaj pa se lazjega srca vozimo okoli ...:)Obstaja le ena finta, da se iranska vlada spomnila uvesti kartice, ki ti dopuscajo le nekaj litrov bencina na dan in kartice turisti seveda ne moremo dobiti. Tako se zapeljeva na bencinsko in cakava dokler nama nekdo ne ponudi svoje kartice. Kar pa se tice ustrezljivosti in gostoljubosti res nimam kaj za pripomniti. Skusajo ti pomagati, ustreci kakor vejo in znajo. Nosijo nama hrano, naju snemajo s kamero kot najvecje zvezde, vabijo na kosilo, nudijo prenocisca... Vcasih jim je le tezko razloziti, da bi rada kako urico prezivela v miru in samadva. To je bolj nemogoce.

Prvic sva v Iranu obiskala le vecinoma mesta, tako da sva se jih nauzila. Tokrat sva ubrala drugo pot. Na severu ob meji z Azerbaijanom, okoli mesta Jolfa in reke Aras, proti vzhodu sva se
Babak trdnjava, Azerbaijan / Babak fort, Azerbaijan
vstavila se na Babak trdnjavi in nadaljevala pot ob Kaspijskemu morju/jezeru - ne morejo se odlociti ali je eno ali drugo, definitivno je le naslednje:
- da je onesnazeno
- da je polno nafte, olj itd. ter predstavlja Iranu pravo bogastvo
- je tukaj okoli edini koscek zelenja v Iranu in vsakem najmanjsem gozdicku pravijo ze 'jungel'. :)
- da je kopanje otezeno, ker je morje onesnazeno in predvsem zato, ker bi mogla v celotni iranski opremi (ruta na glavi, dolge hlace, dolga majica cez pas in rit) v vodo.

Kaspijsko morje / Caspian sea

Ta predel je manj turisticen, tako da sva vcasih prava atrakcija za domacine in se le smejemo, ker zal Iranci ne razumejo tako dobro moje farsi govorice, kot so Turki mojo turscino.

Kar s tice katrce, se dobro drzi. V Iranu so slizmigavci (flasher), tako da smo ga danes zamenjali. Promet postaja cedalje manj 'pravilen' in cedalje bolj adrenalinski - predvsem v mestih.

Internetna povezava je tukaj slaba, tako da je to najvec, kar vam lahko ponudim. Slike, zal, ne morem objaviti.
P.S. Slike objavljene 21. junija.

Pozdrav z morja, kjer vrocine ne manjka.

2 comments:

andrej said...

no pa posljita kaksen tanker nafte zame, ne bom nic jezen

Petra Jazbec said...

Tut ce bi te zares jemala, bi blo tezko izvedljivo ... Ker so uvedli kartice za bencin - nadzorujejo porabo- in se midva tezko dobiva bencin za najino katrco.